انواع طرحهای فرش ماشینی

در گذشته فرش های دستبافت دارای طرحی با نام لچک و ترنج در بسیاری از مناطق ایران تولید میشدند . اما با گذشت زمان و تنوع در سلایق ، انواع طرح های فرش ماشینی وارد بازار شد . ما در این مقاله به معرفی بهترین طرح های فرش ماشینی می پردازیم تا با مطالعه ان اطلاعات شما عزیزان در این زمینه افزایش یافته و موثر باشد  .

۱- فرش طرح شاه عباسی

اساس این فرش از گل های خاصی به نام شاه عباسی طراحی شده است که با همین نام نیز شهرت یافته است . این گل نقشه ی اصلی این طرح را تشکیل می دهد علاوه بر آن از برگها ، شاخه ها و گاهی نیز از ختایی ها و اسلیمی ها در حاشیه و متن آن استفاده می شود . از گروه های فرعی این طرح می توان به لچک ترنج کف ساده ، افشان ، بوته ای ،  لچک ترنج ، ترنجی طره دار ، ترنجدار ، شاه عباسی تصرفی ، درختی ، طره دار سلسله ای و شیخ صفی اشاره نمود . این طرح بیشتر در کاشان ، اصفهان ، تبریز و قم تولید می گردید.

۲- فرش طرح اسلیمی

 نقشه ی اصلی آن از شاخه های دورانی که در میان برگ ها قرار می گیرند تشکیل شده است . این شاخه را می توان تجرید یافته طرح درخت دانست . این طرح دارای انواع بسیار زیادی می باشد و در بیشتر قالب ها تکرار می گردد اما در تعدادی دیگر مسلط است که از معروفترین آن می توان اسلیمی دهن اژدها را نام برد . انواع دیگر آن عبارتند از اسلیمی ماری ، اسلیمی ترنجدار ، اسلیمی بندی ، اسلیمی لچک ترنج و اسلیمی شکسته . معنی کلمه اسلیمی جوانه است و در هنر اسلامی بسیار از این طرح استفاده شده است . این طرح بیشتر در شهر اصفهان بافته می شود ، فرش اصفهان از ریز اصیل ترین فرشهای ایران است .

۳- فرش طرح افشان

در اکثر طرح ها تمامی اشکال و اجزا به یکدیگر مرتبط و پیوسته هستند به گونه ای که فکر می کنید که قلم نقاش از ابتدا تا انتهای نقاشی برداشته نشده است .  تمامی برگ و گل ها و شاخه ها بدون پیوستگی و به صورت پراکنده در متن فرش قرار گرفته اند . به همین دلیل نام آن را افشان نهاده اند . در این طرح تغییر های زیادی داده شده است و همین امر موجب پدید آمدن طرح های فرعی از آن شده است که این طرح های فرعی عبارتند از افشان ترنجدار ، افشان اسلیمی ، افشان حیوان دار ، افشان ختائی ، افشان دسته گل ، افشان بندی ، افشان شاخه پیچ ، افشان شکسته ، افشان شاه عباسی و افشان گل اناری . این فرش در اکثر شهر ها بافته می شود اما مهمترین مرکز آن تبریز ، اصفهان و کاشان است .

۴- فرش طرح بته جقه

 این طرح برگرفته شده از درخت سرو می باشد و به بته های سر کج در فرش ایرانی بته جقه گفته می شود . این بته جقه ها در اشکال و اندازه های مختلفی به چشم می خورند . از معروف ترین آن ها می توان به بوته بادامی ، بته جقه ، بته بازوبندی ، بته شاخ گوزن ، بته افشاری ، بته ترمه ، بته سنندج ، بته سرابندی ، بته لچک ترنج ، بته خرقه ای ، بته میر شکسته ، بته قلمکار اصفهان ، بته کردستانی یا هشت بته و هشت گل اشاره نمود . بافت این فرش بیشتر در شهر اصفهان و کرمانشاه صورت می گیرد . فرش اصفهان دارای ویژگی هایی از قبیل پرزهای کوتاه ، تناسب رنگ ، رج شمار بین ۵۰ تا ۹۰ ، هماهنگی ، دارای شیرازه متصل که اغلب دو پوده و لول هستند ، پرداخت در موقع بافت و هم چنین استفاده از گره فارسی می باشد .

۵- فرش طرح درختی

در اکثر طرح ها اساس کار را شاخه ها تشکیل می دهند اما در این طرح سعی شده که بیشترین  تشابه را با طبیعت داشته باشد . در این طرح سعی شده که بیشترین طرح را درختچه ها و درخت ها با ابعاد بزرگ و کوچک به ویژه به طور انفرادی و در ترکیب اصلی داشته باشند و با دیگر اجزاء ترکیب شوند . طرح های معروف درختی عبارتند از ؛ درختی گلدانی ، درختی جانوری یا حیوان دار ، درختی سروی ، درختی سبزیکار یا آب نما و درختی ترنجدار . اصلی ترین مرکز بافت این طرح کرمان است . از ویژگی های فرش کرمان می توان به متنوع بودن و رنگ آمیزی آن اشاره نمود هم چنین این فرش جزو شادترین فرش های ایران محسوب می شود . شهرت اصلی آن ها در رنگرزی شان است . به دلیل این که تنها مکان در ایران می باشد که در آن موادی با رنگ آمیزی تولید خارج از کشور وجود ندارد و داری رنگ های بسیار متنوعی نیز می باشند .

۶- فرش طرح شکارگاه

تمامی مشخصاتی که برای طرح درختی بیان کردیم در این طرح نیز وجود دارد ، اما به صورت کلی طرح اصلی آن را یک حیوان وحشی در حال شکار تشکیل می دهد . این طرح نیز مانند سایر طرح ها دارای گروه های فرعی می باشد که عبارتند از ؛ شکارگاه سراسری ، شکارگاه درختی ، شکارگاه لچک ترنج ، شکارگاه ترنجدار و شکارگاه قابی . مرکز اصلی بافت این طرح شهر قم است که در بالا در مورد آن توضیحاتی مختصری را بیان کردیم .

۷- فرش طرح قابی

طرح اصلی آن از قابهای چند ضلعی تشکیل می شود و می توان از گروه های فرعی آن قابی ستونی ، قابی قرآنی کرمان و قابی اسلیمی را نام برد . مرکز بافت این طرح شهر تبریز می باشد و قبلا توضیحات مختصری را برای آن در بالا بیان نموده ایم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *